Stokholm Eğitim Müşavirliği

Dünyanın Eğitim Gündemi

Dünyanın Eğitim Gündemi 66. Sayısı Yayında
Dünyanın Eğitim Gündemi

Dünyanın Eğitim Gündemi 66. sayısı yayında!   

 

06-08-2023DANİMARKA: Tarımda Reform: Bakan, gençlerin tarımı seçmesi için daha iyi bir çerçeve sağlamak istiyor.

06-08-2023FİNLANDİYA: Fiziksel etkinlikler ortaöğretimde öğrenmeyi geliştirir ve öğrenci psikolojisini olumlu yönde etkiler.

06-08-2023ULUSLARARASI: UNESCO, akıllı telefonların tüm ülkelerdeki okullarda yasaklanmasını istiyor.

  

DANİMARKA: Tarımda Reform: Bakan, gençlerin tarımı seçmesi için daha iyi bir çerçeve sağlamak istiyor.

Tarım, nesiller arası bir değişimin eşiğinde. Gençlerin tarımı ve çiftçiliği tercih etmeleri için daha iyi koşullar yaratmak isteyen Gıda, Tarım ve Balıkçılık Bakanı Jacob Jensen somut adımlar attı.

2010 yılından 2020 yılına kadar çiftçilerin ortalama yaşı 51'den 58 civarına yükseldi. Çiftliklerin alanı büyürken tam zamanlı tarım işletmelerinin sayısı düştü. Danimarka tarımını çok kısa bir zaman diliminde bir kuşak değişikliği bekliyor. Bu nedenle Bakan Jensen, tarım yapmak isteyen genç çiftçilere imkân tanınması gerektiğine vurgu yapıyor. 2023 yılında, 2021 yılına kıyasla yüzde 21 oranında daha fazla öğrenci tarım eğitimine yöneldi.

Jensen: "Ziraat okullarımıza başvuranların sayısında büyük bir artış yaşıyoruz ve Danimarka Tarım Dairesindeki kuruluş destek programına çok yüksek oranda bir ilgi olduğunu gözlemliyoruz. Bu durum bana tarıma olan ilginin arttığını söylüyor ve bu önemlidir. Çünkü sektöre dâhil olacak yeni iş gücü potansiyelinin tarımın gelişmesine yardımcı olmasını sağlamalıyız. 10 veya 20 yıl içinde tarımsal faaliyetlerimizi yürütecek çiftçilerimiz olmazsa, tarımı Danimarka'da su?rdu?ru?lebilir kılma ve aynı zamanda daha yeşil bir gıda endüstrisi sağlama hedeflerini karşılamamız zor olacaktır." dedi.  


 

FİNLANDİYA: Fiziksel etkinlikler ortaöğretimde öğrenmeyi geliştirir ve öğrenci psikolojisini olumlu yönde etkiler.

Doğu Finlandiya Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, lise çağında okula yürüyerek veya bisikletle giden ve boş zamanlarında fiziksel sportif faaliyetlere katılan gençlerin bu tip fiziksel faaliyetlerde bulunmayan akranlarına göre daha iyi performans gösterdiğini öne sürüyor. Çok yoğun düzeyde olmasa bile boş zamanlarında fiziksel etkinliklere katılan gençlerde okul tükenmişliği olasılığı çok düşük bir ihtimal olarak gözlemlendi. Söz konusu çalışmaya ait bulgular prestijli Avrupa Halk Sağlığı Dergisi'nde yayımlandı.


 

ULUSLARARASI: UNESCO, akıllı telefonların tüm ülkelerdeki okullarda yasaklanmasını istiyor.

UNESCO, yeni raporunda modern teknolojinin sınıfta aşırı kullanımının olası olumsuz sonuçları konusunda uyarıda bulunuyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim, Kültür ve İletişim Örgütü (UNESCO), okullarda ders işlenirken yaşanan rahatsızlıkları engellemek, siber zorbalığı önlemek ve daha iyi bir öğrenme ortamı sağlamak için dünya çapındaki tüm okullarda akıllı telefonların tamamen yasaklanmasını öneriyor. UNESCO'ya göre aşırı cep telefonu kullanımının okul performansının düşmesine ve çocukların duygusal istikrarının olumsuz etkilenmesine sebep olduğu ile ilgili tespitler bulundu. 

 

Keyifli okumalar!

 

Dünyanın Eğitim Gündemi (tüm sayıları)

 

Dag Hammarskjölds Vag 20, 115 27 P.O.Box24105 10451 Stockholm Sweden - 00 46 8 450 99 02

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.