Dünyanın Eğitim Gündemi 64. sayısı yayında
Finlandiya: Sınıflarda akıllı telefon kullanımına kısıtlama
Almanya: İlkokullarda zorunlu okuma eğitimi
Fransa: Mesleki eğitimde 80 alan kapatılıyor
FİNLANDİYA: Vatandaş akıllı telefonların sınıflarda yasaklanmasını istiyor.
Mart sonlarında başlatılan ve sınıfta akıllı telefon kullanımını kısıtlamayı hedefleyen bir halk girişimi, bu kapsamda yaklaşık 5.900 imza topladı. Bu girişim, ilkokul öğrencilerinin istisnai durumlar haricinde ders ve teneffüslerde telefonlarını kapalı tutmaları için bir yasa hazırlanması çağrısında bulunuyor. Uzmanlar bu çağrıyı destekliyor. Helsinki Üniversitesinde özel eğitim politikası uzmanı Profesör Markku Jahnukainen, derslerde akıllı telefonların yasaklanmasının mantıklı bir hareket olacağını söylüyor. Sınıflarda akıllı telefonlarla ilgili tehlikeler bilindiğinden, Profesör Jahnukainen parlamentonun bunların kullanımına yasal kısıtlamalar getirememesi için hiçbir engelin olmadığını belirtiyor. Aynı üniversitedeki Pediatrik Araştırma Merkezinde doktor ve ergen tıbbı araştırma grubu lideri olan Silja Kosola da akıllı telefonların gençler arasındaki psikolojik ve davranışsal problemlerde önemli bir faktör olduğunu; yapılan araştırmaların bir çocuğun masasında akıllı telefonun bulunmasının bile konsantrasyonu olumsuz etkilediğini, çocukların okuldaki zihinsel performansını zayıflattığını ortaya koyduğunu vurguluyor.
ALMANYA: Eyalet ilkokullarında bilimsel olarak denenmiş okuma eğitimi.
Hayatta başarılı olmanın temelinin ilkokula dayandığı; okulda, iş hayatında ve toplumda var olmanın anahtarının ise dil yeterliliği olduğu düşünülüyor. Baden Württemberg Eyaletinde IQB (Eğitim Kalitesini Geliştirme Enstitüsü) eğitim eğiliminde çıkan sonuçta dil yeterliliği memnun edici değildi. Okuma bölümünde alınan %19,1 sonuç ile öğrenciler asgari seviyeye bile ulaşamadı. Çıkan sonuca tepki olarak Eyalet Eğitim Bakanlığı hızlıca eyalet genelindeki ilkokullarda zorunlu okuma eğitimi başlattı.
FRANSA: Mesleki eğitim reformu: 80 alan tasfiye ediliyor. Kaybolacak ve yeni ortaya çıkacak olan meslekler.
Mesleki eğitim reformu, işgücü piyasası gerçeklerine daha iyi uyum sağlanması için müfredatın kapsamlı bir şekilde yeniden ele alınmasını öngörüyor. Bu reform planı, "sıfır okul terki" hedefiyle %100 öğrenci entegrasyonunu sağlamayı, yeni müfredatı "mükemmelliğe giden bir yol" hâline getirmeyi amaçlıyor. Bu hedefler için yılda ek 1 milyar avroluk bir yardım planlanıyor. Bunu yapabilmek için meslek alanlarının iş dünyasıyla ve farklı sektörlerin beklentileriyle daha çok uyum içinde olması gerektiği düşünülüyor. Buna göre bazı alanlar elenecek, yenileri ortaya çıkacak. Millî Eğitim Bakanı Pap Ndiaye, "Artık istihdam piyasasına karşılık gelmeyen mesleki alanlar var, özellikle üçüncül sektörde. Bunların 80'ini kapatıp 150 yeni alan açacağız." dedi.